Koszyk

 

Palarnia

PROCES PALENIA 0

JAKOŚĆ ZIELONEGO ZIARNA 0

PRODUKCJA KAWY

STORY coffee roasters to miejsce ludzi pełnych pasji.

Zawsze wiedzieliśmy że największą wartość stanowią ludzie, dlatego do współpracy wybieramy tylko sprawdzone plantacje i farmerów którzy kontrolują zbiory od momentu wyboru sadzonek, po zbiory tylko najdojrzalszych owoców, aż do odpowiednio dobranych metod obróbki. Tylko tak pieczołowicie kontrolowany proces, gwarantuje doskonałą jakość!

Stanowimy ostatni etap; wypalamy kawy zgodnie z najlepszymi starymi technikami wprowadzając innowacje, które sprawiają, że nasze kawy zaspokoją gust nawet najbardziej „wymagających kawoszy:”

SUROWIEC

Zielone ziarno starannie selekcjonujemy. Następnie sprawdzamy jego wilgotność, a także czy nie posiada defektów. Dzięki kontroli jakiej poddajemy jeszcze zielone ziarna kawy, jesteśmy w stanie ocenić jakość surowca który finalnie wpływa na smak kawy.

PRZYGOTOWANIE

Kawę badamy pod względem jej gęstości i wilgotności, znając również jej terrior, wysokość uprawy, odmianę botaniczną oraz metodę obróbki, jesteśmy w stanie opracować odpowiednie profile palenia.

PALENIE

Kawę wypalamy w klasycznym piecu bębnowym – gazowym, o maksymalnym zasypie 15 kilogramów. Za pomocą zintegrowanego systemu komputerowego, jesteśmy w stanie kontrolować takie parametry jak: temperatura ziarna, temperatura powietrza, przepływ powietrza oraz liczba obrotów bębna na minutę. Dzięki czemu jesteśmy w stanie odpowiednio wyprofilować nasze palenie.

1 (52)

KONTROLA JAKOŚCI

Z każdej partii wypalonej kawy pobieramy próbę, która sprawdzana jest pod kątem jej głębokości barwy. Następnie poddawana sesji cuppingowej mającej ma na celu analizę sensoryczną, która w organoleptyczny sposób pozwala na określenie aromatu i smaku.

0